Przedszkole Publiczne w Rudzińcu
-
Kontakt
ul. Gliwicka 7
44-160 Rudziniec
tel. (32) 230-30-00
Godziny otwarcia:6:30-16:30
-
Kartka z kalendarza
ŚWIĘTO DYNI
W NASZYM PRZEDSZKOLU OBCHODZILIŚMY ŚWIĘTO DYNI.
WSZYSTKIE DZIECI UBRANE BYŁY TEGO DNIA NA POMARAŃCZOWO.
PRZEDSZKOLAKI UCZESTNICZYŁY
W SPECJALNYCH ZAJĘCIACH.
USŁYSZAŁY HISTORIĘ POCHODZENIA DYNI, OGLĄDAŁY RÓŻNE RODZAJE DYŃ, PORÓWNYWAŁY ICH WYGLĄD, WYBIERAŁY NAJPIĘKNIEJSZĄ Z NICH.
PRZEDSZKOLAKI SKOSZTOWAŁY ZUPY DYNIOWEJ ORAZ CIASTA, KTÓRE UPIEKŁY RAZEM Z WYCHOWAWCZYNIAMI.
NA ŻYCZENIE WIELU DZIECI PODAJEMY PRZEPIS NA CIASTO.
Ciasto dyniowe
Składniki:
ok. 2 szklanki miąższu z dyni,
0,5 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
2,5 łyżki cynamonu,
3 jaja,
cukier waniliowy,
0,5 szklanki oleju,
łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Sposób przygotowania ciasta dyniowego:
W pierwszej kolejności miksujemy jaja z cukrem aż do momentu
uzyskania jednolitej masy.
Miąższ z dyni siekamy lub trzemy na tarce. Odsączamy.
Do utartej wcześniej masy z jaj i cukru dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy.
Dodajemy dynię i ponownie mieszamy całość.
Ciasto dyniowe przelewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika (rozgrzanego do 180 stopni) na ok. 45-60 minut.
uzyskania jednolitej masy.
Miąższ z dyni siekamy lub trzemy na tarce. Odsączamy.
Do utartej wcześniej masy z jaj i cukru dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy.
Dodajemy dynię i ponownie mieszamy całość.
Ciasto dyniowe przelewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika (rozgrzanego do 180 stopni) na ok. 45-60 minut.